Papatya Rumi

  • Papatya Rumi
  • Papatya Rumi
  • Papatya Rumi
  • Papatya Rumi
  • Papatya Rumi
  • Papatya Rumi
  • Papatya Rumi

Rumi Papatya Romische Kamille Chamaemeleum nobile
Syn: Anthemis nobilis

Drugları; Rumi papatya çiçekleri: Chamomillae romanae flos
Rumi Papatya eter yağı: Chamomillae romanae aetheroleum

Rumi papatyanın çiçekleri kurutularak çay, taze olarak tentürü ve destilasyonu yapılarak eterik yağı elde edilir.

Botanik; Küçük kazık köklerinden çevresine yayılan sürgünleri ile çevresine yayılır ve çoğalır. Yaprakları çok parçalı, bileşik yapraklar olup açık yeşil renklidir. Çiçekleri dil şeklindeki taç yaprakları ve ortada sarımtırak borucuklarda oluşur. Çiçek başının içi dolu (hakiki papatyanın içi boş) 15-25mm çapında tabanı yarım küre şeklindedir. İstanbul da özel olarak yetiştirilmektedir, fakat asıl vatanı batı Avrupa’dır.

Birleşimi; %0,5-2,5 oranında eterik yağı bulunur ve en önemlileri Angalikaasit, Angalikaasitester, Tiglin asit, Methacrylasit, Izobutterasit ve Alkollerden; n-Butanol ve Izobutanol ile Chamazulen, Farnesen, Bisabolol, Sesquiterpenlerden; Nobilin, 3-Epinobilin, 1,10-Epioxynobilin. Flavonitler; Anthemosit, Anthenobilinasit, Apigenin-7-glukosit, Luteolin-7-glukosit, Apiin, Kampferol içerir.

Kullanılması; Aynı hakiki papatya gibi kullanılır. Fakat tesiri biraz zayıftır, bu nedenle genellikle kozmetikte; Şampuan, Sabun, Deo, Parfüm yapımında kullanılır.

Bir cevap bırakın